Składniki na truskawkowy mus: 300 g truskawek 1/2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 4 g żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością wody – do jej przykrycia. Dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na szczęście moje dzieci są jeszcze na tyle małe, że nie zważają na małe niedoskonałości i ich zadowolenie motywuje mnie do dalszych prób ; ) Składniki na biszkopt (średnica 25 cm): 6 jajek (wielkość L) 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego) 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, a następnie biszkopt wyjąć z formy, obrócić do góry dnem i zdjąć papier do pieczenia. Truskawki z cukrem i sokiem z cytryny podgrzać do czasu, aż cukier się rozpuści. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Jeśli jest zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę mleka, a gdy jest zbyt rzadki należy dodać cukru pudru. Masa cukrowa: ok. 500 g białej masy cukrowej ok. 250 g jasnoróżowej masy cukrowej Ozdabianie tortów zawsze jest dla mnie sporym wyzwaniem zwłaszcza, jeśli muszę współpracować z masą cukrową : ) Krem maślany: 100 g masła (temp. pokojowa) 1 szklanka cukru pudru Na koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać bez użycia miksera. Studzić na kratce i przekroić na 3 krążki. Napęczniałą żelatynę rozpuścić na parze, przelać do truskawkowej masy, wymieszać. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem.