Mam to od dziecka - moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była właśnie drożdżówka 😉 Dzisiaj w moim ogródku zobaczyłam pierwsze dojrzałe porzeczki oraz borówki i wzięło mnie na pieczenie takich oto drożdżóweczek... z borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach i przykrywamy ściereczką na kolejne 30 min. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Wykonanie: