Składniki: Mała podwójna lub jedna duża pierś z kurczaka 0,5 kg pomidorków koktajlowych 0,5 kg truskawek Garść orzechów włoskich, laskowych lub pekan Sałata rzymska 50 g sera pleśniowego Sól i pieprz do doprawiania kurczaka 1 łyżka oleju roślinnego Dresing 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon Marynata do kurczaka Szklanka maślanki 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) Przygotowanie: Charakterowi sałatce z kurczakiem i truskawkami nadają: ser pleśniowy, pokruszone orzechy, a przede wszystkim filet z kurczaka, marynowany wcześniej w maślance wymieszanej z wędzoną papryką. Łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Sałatka z kurczakiem i truskawkami w parze z pomidorami Połóż kurczaka na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor z obydwóch stron. Połącz sok z cytryny z olejem, miodem i musztardą, najlepiej w małym zakręcanym słoiku. Sałatka z kurczakiem i truskawkami oraz pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Jeśli połączenie truskawek z pomidorami wydaje Wam się dziwne, to koniecznie dajcie spokój uprzedzeniom, bo możecie stracić okazję na przeżycie niesamowitej przygody kulinarnej. Krok 1 Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze płaty. Pomysł na sałatkę z kurczakiem i truskawkami podpatrzyliśmy u amerykańskiej celebrytki kulinarnej Betty Crocker. Truskawka łączy w sobie słodycz i kwasek, podobnie jak pomidor, choć z inaczej rozłożonymi akcentami. Krok 2 Wyjmij kurczaka z marynaty i osusz. To nie mogą być truskawki i pomidory z lodówki, ale produkty świeże i pachnące. Wymieszaj paprykę z maślanką i zalej kurczaka.