Wywar warzywny: - 2 marchewki - 2 pietruszki - 10 cm. kawałek pora - 1/4 mniejszego selera - 1 cebula opieczona nad ogniem - szczypta nitek szafranu - 1 łyżka sosu sojowego - pieprz Podane składniki na wywar zalej 1 litrem wody i od momentu zawrzenia gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. ryżu do paelli (goya, bomba lub arborio) - 1 szkl. oliwek kalamata (lub czarnych) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 1/3 szkl. Wlej 1 szklankę gorącego wywaru i duś na małym ogniu do momentu, aż prawie całość zostanie wchłonięta przez ryż. białego wytrawnego wina - 1 duży pomidor - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki - sól, pieprz - ulubione zioła (u mnie cząber, oregano, tymianek i natka pietruszki) Składniki: (4 porcje) - 400 g. polędwicy ze świeżego tuńczyka - 1 szkl. Wlej kolejną szklankę wywaru, dodaj wędzoną paprykę i czekaj, aż połowa zostanie wchłonięta. Ryż posyp posiekanymi ziołami, oliwkami, ułóż na nim kawałki tuńczyka.