Składniki na placuszki z cukinii: (na około 15 sztuk) - 3 niezbyt duże cukinie - jajko - wiązka koperku - mała cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku - 2 - 3 łyżki mąki - łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 2 łyżeczki soli - kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia Placuszki z cukinii zrobiłam z dużą ilością koperku, który dodałam zarówno do placków, jak i do sosu z jogurtu. Sos z jogurtu i koperku: - 200 ml jogurtu typu greckiego - ząbek czosnku - mała wiązka koperku - szczypiorek lub cebula dymka ze szczypiorkiem - pieprz i sól do smaku Cukinię wymieszać z solą i wyłożyć na sito, a po 5 - 10 minutach odcisnąć z powstałego płynu. Pachnące koperkiem i bardzo delikatne placuszki z cukinii to bardzo przyjemne danie na lekki i szybki obiad. Przygotowanie placuszków z cukinii: - Cukinię umyć, odciąć twardy koniec i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sos jogurtowy z koperkiem: - Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i szczypiorek. Mąki zbyt dużo nie dodawać, najlepiej usmażyć jeden placuszek na próbę, aby sprawdzić, czy się nie rozpada.