- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
Drożdżówka:
-4 jajka
-0,75 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-1 szklanka mleka
-0,5 kostki drożdży
-około 1kg mąki
-pół kostki margaryny
Kruszonka:
-75 gram tłuszczu (najlepiej masła)
-4 łyżki cukru
-6 łyżek mąki
-cukier waniliowy
-400 gram rabarbaru
Przepis
- Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy mleko.
- Drożdże wkładamy do szklanki, zalewamy margaryną z mlekiem i rozcieramy, aż do rozpuszczenia drożdży (wystarczy dodać tylko tyle, aby drożdże były przykryte).
- Do miski wrzucamy jajka, cukier, cukier waniliowy, mieszamy trzepaczką.
- Dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałą margarynę z mlekiem, mieszamy.
- Dodajemy mąkę, mieszamy drewnianym mieszadłem, aż do utworzenia kuli.
- Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3h (ciasto podwoi objętość).
- Blaszkę wysmarowujemy tłuszczem, wyciągamy ciasto i rozciągamy na blaszce.
- Wykonujemy kruszonkę, do miski po cieście wrzucamy masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę (jeśli w misce są pozostałości po cieście, to je także wykorzystujemy do kruszonki). Łączymy składniki ręką; jeśli czujemy, że kruszonka jest zbyt mokra albo czujemy zbyt dużo kryształków cukru, to dodajemy mąki. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha dodajemy tłuszczu.
- Kroimy rabarbar na kostkę, dodajemy do niego odrobinę mąki.
- Na ciasto wykładamy rabarbar, na to kruszonkę.
- Wkładamy drożdżówkę do piekarnika na około 40 min w temperaturze 50°C.
- Pieczemy drożdżówkę 20-25 min w temperaturze 150°C.
UWAGA. Możecie do drożdżówki sok z cytryny i startą skórkę.
PS Zachęcam do kliknięcia 👍 na moim facebookowym profilu- zawsze będziecie na bieżąco FACEBOOK
Na moim blogu znajdziecie więcej zdjęć i inne przepisy ;) BLOG