WILGOTNA DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Rurka
Ciasta
02.06.2018 22:57
WILGOTNA DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

Drożdżówka:

-4 jajka

-0,75 szklanki cukru

-1 cukier waniliowy

-1 szklanka mleka

-0,5 kostki drożdży

-około 1kg mąki

-pół kostki margaryny

Kruszonka:

-75 gram tłuszczu (najlepiej masła)
-4 łyżki cukru
-6 łyżek mąki
-cukier waniliowy


-400 gram rabarbaru

Przepis

  1. Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy mleko.
  2. Drożdże wkładamy do szklanki, zalewamy margaryną z mlekiem i rozcieramy, aż do rozpuszczenia drożdży (wystarczy dodać tylko tyle, aby drożdże były przykryte).
  3. Do miski wrzucamy jajka, cukier, cukier waniliowy, mieszamy trzepaczką.
  4. Dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałą margarynę z mlekiem, mieszamy.
  5. Dodajemy mąkę, mieszamy drewnianym mieszadłem, aż do utworzenia kuli.
  6. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3h (ciasto podwoi objętość).
  7. Blaszkę wysmarowujemy tłuszczem, wyciągamy ciasto i rozciągamy na blaszce.
  8. Wykonujemy kruszonkę, do miski po cieście wrzucamy masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę (jeśli w misce są pozostałości po cieście, to je także wykorzystujemy do kruszonki). Łączymy składniki ręką; jeśli czujemy, że kruszonka jest zbyt mokra albo czujemy zbyt dużo kryształków cukru, to dodajemy mąki. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha dodajemy tłuszczu.
  9. Kroimy rabarbar na kostkę, dodajemy do niego odrobinę mąki.
  10. Na ciasto wykładamy rabarbar, na to kruszonkę.
  11. Wkładamy drożdżówkę do piekarnika na około 40 min w temperaturze 50°C.
  12. Pieczemy drożdżówkę 20-25 min w temperaturze 150°C.

UWAGA. Możecie do drożdżówki sok z cytryny i startą skórkę.

PS Zachęcam do kliknięcia 👍 na moim facebookowym profilu- zawsze będziecie na bieżąco FACEBOOK

Na moim blogu znajdziecie więcej zdjęć i inne przepisy ;) BLOG

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną