Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (350g) szklanka cukru szklanka kwaśnej śmietany 18% (330 g) 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli około 200 g truskawek lub innych owoców świeżych albo mrożonych (maliny, jagody, śliwki, wiśnie) cukier puder do posypania Przygotowanie Biała oddzielamy od żółtek. Na cieście układamy owoce (miałam dość drobne truskawki, więc dałam je w całości, większe można przekroić na pół), lekko je dociskając. Prosty przepis na puszyste ciasto z truskawkami, które szybko się robi i nie potrzeba żadnych większych zdolności kulinarnych, żeby je przygotować. Jako, że sezon w pełni do ciasta dodałam truskawki, ale mogą to być dowolne inne owoce: jagody, rabarbar, jabłka śliwki, to co akurat mamy pod ręką. Jest idealne do poczęstowania dla niespodziewanych gości, gdyż jego przygotowanie zajmie nie więcej niż 15 minut, a potem wystarczy je upiec w piekarniku i chwilę wystudzić. Ciasto przygotowujemy na śmietanie, z prostych składników, które zawsze mamy w domu. Puszyste ciasto z truskawkami idealnie nadaje się jako deser do popołudniowej kawy w leniwe niedzielne popołudnie. Do masy z jajek i śmietany wsypujemy powoli mąkę, cały czas miksując na wolnych obrotach.