Tarta z truskawkami i rabarbarem

Julianna
Ciasta
02.06.2018 19:11
Tarta z truskawkami i rabarbarem

Składniki: 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru 170g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietanki nadzienie: 400g truskawek** 1 szklanka pokrojonego rabarbaru 3 łyżki cukru waniliowego 50g skrobi kukurydzianej 0,5 szklanki zmielonych ciasteczek (u mnie na pół digestive i amaretti) 3 łyżki płatków migdałowych do posypania białko do posmarowania **Truskawki do wypieków lepiej wybierać twardsze i jędrne, które nie zawierają dużo soku, żeby ciasto nie było zbyt mokre i dobrze się upiekło. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180stC (20 minut dolna grzałka, 10 minut termoobieg).Można podawać na ciepło np. z gałka lodów, ale dobrze smakuje również na zimno. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 0,5cm, wyłożyć nim formę na tartę. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski, ułożyć w kratkę na wierzchu tarty. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć na papierowym ręczniku, większe przekroić na pół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2018/06/tarta-z-truskawkami-i-rabarbarem.html