Czekoladowo - śmietankowe ciasto z truskawkami

Aleksandra
Ciasta
02.06.2018 14:28
Czekoladowo - śmietankowe ciasto z truskawkami

Ale póki czerwienią nam się jeszcze truskawki w ogródkach i na straganach - wykorzystajmy ten czer wcowy skar b ;). Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( nieubita ) 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 5 łyżek wody 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady, startej Beza czekoladowa: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g gorzkiej czekolady Warstwa truskawkowa: 3 galaretki truskawkowe 3 szklanki gorącej wody truskawki ( ilość zależy od ich wielkości, dlatego nie podaję konkretnej wagi ) Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce można tu zmieniać w zależności od tego na jakie mamy sezon - równie smacznie będzie z wiśniami, z borówkami/jagodami albo z malinami. Masę bezową wyłożyć na przygotowaną formę - rozsmarować po całej powierzchni, zostawiając około 1 cm marginesu od brzegów blachy ( beza urośnie w piekarniku ). Dodam, że ciasto jest dość wysokie i wychodzi go spora blacha, więc jest w sam raz na większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Formę, w której był pieczony biszkopt odwrócić do góry dnem, posmarować masłem lub innym tłuszczem i przykleić do niej papier do pieczenia ( dzięki temu nie będzie się ślizgać ). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawić do lekkiego przestudzenia. UWAGA: Bezę można upiec wieczór wcześniej i przechowywać na blacie kuchennym pod ściereczką lub w wystudzonym piekarniku. Po upieczeniu biszkopt chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Truskawki powinny być mniej więcej równe, więc w razie konieczności wyrównać je odkrawając ich podstawę ( od strony szypułki ). Piec około 1 godzinę w temperaturze 140°C, najlepiej z termoobiegiem. Puszysty kakaowy biszkopt, delikatny śmietankowy krem, chrupiąca czekoladowa beza, a pomiędzy tym wszystkim - duża ilość truskawek ukrytych w galaretce. Należy tego pilnować aby galaretka całkiem nie stężała, musi być jednak wyraźnie ścinająca się aby nie spłynęła z ciasta. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając około 20 - 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając około 20 - 30 sekund po każdym dodaniu. Ciasto najlepiej kroi się po nocy w lodówce, kiedy beza nieco zmięknie. Zagotować 3 szklanki wody, rozpuścić w nich 3 galaretki truskawkowe. Nie mieszać do całkowitego połączenia, w bezie powinny zostać smugi czekolady ( wystarczy kilka ruchów szpatułką ). Nie wydłużać czasu pieczenia na wszelki wypadek , gdyż beza za bardzo się wysuszy i będzie twarda. Następnie powoli wlewać olej i miksować ( w dalszym ciągu na niskich obrotach ). Beza czekoladowa: Białka powinny być w temperaturze pokojowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2016/06/czekoladowo-smietankowe-ciasto-z.html