Pszenny chleb z ziemniakami

Aleksandra

Śniadania

14.11.2017 17:01

Pszenny chleb z ziemniakami

COM Składniki na 2 bochenki: Zaczyn: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 200 ml letniej wody 6 g soli 0,6 g świeżych drożdży * Ciasto chlebowe: 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 150 g mąki pszennej razowej 250 g ugotowanych ziemniaków ( mogą być ziemniaki pozostałe z obiadu ) 16 g świeżych drożdży 16 g soli 415 ml letniej wody cały zaczyn Wykonanie: 12 - 16 godzin wcześniej przygotować zaczyn : do miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże, dodać mąkę i sól. Aby odmierzyć tak niewielką ilość drożdży, zważyłam na wadze 2 g drożdży ( moja waga waży z dokładnością do 2 g ), następnie podzieliłam na pół, a ten mały kawałek jeszcze raz na pół. Z mojego doświadczenia wynika więc, że po tylu godzinach z zaczynem nic złego się nie dzieje i jeżeli z jakiegoś powodu nie będzie można przystąpić do robienia ciasta chlebowego po tych 16 godzinach, to nie trzeba się martwić, chleb i tak się uda :) Chleb jest dość czasochłonny, ale prosty w wykonaniu, należy tylko pamiętać o częstym składaniu ciasta w trakcie jego wyrastania ( opowiem o tym dalej :) ), dzięki temu uzyskamy pięknie wyrośnięte bochenki, które nie rozleją się na blasze. Następnie 1/3 ciasta wzd łuż dłuższego boku założyć do środka , tak samo postąpić z drugim dłuższym bokiem zakładając go na ten pierwszy , innymi słowy - prostokąt złożyć na 3 części tak jak s i ę składa kartkę papieru . Składanie ciasta: ciasto przełożyć na oprószony mąką blat/stolnicę, następnie lekko rozcią gać każdą stronę ciasta i za kładać je na siebie do środka, tworząc zwartą kulę. Po upływie czasu przeznaczonego na wyrastanie, ciasto przełożyć na blat/stolnicę i podzielić na 2 równe części. O prószyć mąką po całości, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na 1 godzinę i 15 minut. W trakcie wyrastania, mniej więcej co 20 minut, ciasto wyjmować na blat i składać. Uformować z nich kule ( można w ten sam sposób w jaki ciasto było składane ) i ułożyć łączeniem do dołu. Formowanie podłużnych bochenków: na oprószonym mąką blacie/stolnicy rozciągnąć rękami ciasto na kształt niedużego prostokąta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Moim zdaniem lepiej jednak jest uformować bochenki podłużne, takie bochenki lepiej mieszczą się na blaszce. Ciasto włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i po około 20 minutach czynność ze składaniem powtórzyć ( czynność powtarzać przez 1,5 godziny ). Uformowane bochenki ułożyć łączeniem do dołu, podwijając nieco końce ciasta pod spód, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Można uformować okrągłe bochenki, w tym celu powtórzyć czynność składania ciasta.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2016/02/pszenny-chleb-z-ziemniakami.html
Opowieści z piekarnika

Opowieści z piekarnika

Aleksandra

facebook