Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego – prosty przepis krok po kroku

Magdalena
Fit
01.06.2018 18:32
Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego – prosty przepis krok po kroku

A jeśli zamiast użytego przeze mnie cukru trzcinowego, dodacie do nich ksylitolu, to macie idealny przepis na fit ciasteczka, które będziecie mogli podjadać nie tylko z okazji Dnia Dziecka 😀 Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego – przepis krok po kroku Aby przygotować ciasteczka z ciecierzycy, będziecie potrzebować: 1 puszki ciecierzycy konserwowej lub ok. 240-250 g ciecierzycy gotowanej 2 dojrzałych bananów 4 łyżek gładkiego masła orzechowego 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu 50 g gorzkiej czekolady Jeśli banany są bardzo dojrzałe i słodkie, można zrezygnować z cukru/ksylitolu 🙂 Będziecie również potrzebować blendera oraz papieru do pieczenia 😉 Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego – wykonanie krok po kroku: 1. Jako, że mamy dzisiaj Dzień Dziecka, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na małe, słodkie co nieco 😉 Są to nietypowe, bezglutenowe ciasteczka, których głównymi składnikami są ciecierzyca, banany oraz masło orzechowe. Nasze ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego są już gotowe! 4. Do ciecierzycy i bananów dodajemy masło orzechowe oraz cukier (ksylitol) i blendujemy na gładką masę. A może mieliście już okazję piec ciasteczka z ciecierzycy? Nie są może tak chrupiące, jak zwykłe ciastka, ale wierzcie mi – ich smak wynagradza to w 100%! W dodatku przygotowanie tych ciasteczek jest szybkie i banalnie proste, więc nie trzeba mieć do tego żadnych umiejętności cukierniczych 😉 Tak przygotowaną masę nakładamy przy pomocy łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując pożądany kształt ciasteczek. A jeśli szukacie przepisu na tradycyjne, deserowe ciasteczka, koniecznie zajrzyjcie tutaj: