Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1 pęczek zielonych szparagów około 15 sztuk suszonych pomidorów w oliwie 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami 3 łyżki posiekanego grubego szczypiorku 2 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki orzechów nerkowca 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Kaszę zdejmujemy z ognia, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski oraz pestki słonecznika z orzechami, mieszamy. Całość posypujemy miętą i szczypiorem oraz skrapiamy sokiem z cytryny i 1 łyżką oliwy z pomidorów suszonych. Następnie zalewamy wodą, dodajemy łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni prażymy pestki słonecznika razem z orzechami nerkowca.