Imbir jest niezwykle zdrowym produktem. Jego właściwości doceniane są na całym świecie. Posiada on silne właściwości przeciwzapalne, oczyszcza organizm, niweluje mdłości i wspomaga odchudzanie poprzez przyspieszanie metabolizmu. Nie zawsze jednak możemy dostać świeży, zdrowy imbir w sklepie. Warto więc hodować go we własnym domu. To bardzo proste.
#Czego potrzebujesz do wyhodowania domowego imbiru?
-1 korzeń imbiru o długości 7-10 cm
-Szeroka doniczka o głębokości ok. 40 cm
-1 opakowanie naturalnego nawozu
-1 opakowanie ziemi ekologicznej
#Przygotowanie:
-Włóż korzeń imbiru do miski i zalej zimną wodą. Mocz przez całą noc.
-Wymieszaj ziemię z nawozem w proporcji 3:1.
-Mieszanką wypełnij doniczkę do 2/3 wysokości.
-Korzeń imbiru włóż do ziemi kiełkiem do góry i dodaj jeszcze ok. 2 cm ziemi.
-Doniczkę ustaw na parapecie od wschodu lub zachodu. Imbir potrzebuje dużo światła, ale promienie nie mogą być zbyt mocne.
-Podlej ziemię szklanką wody.
#O czym należy pamiętać?
-Doniczkę powinno się trzymać w temperaturze pokojowej, nigdy poniżej 10 stopni C.
-Ziemia powinna być cały czas wilgotna. Podlewaj więc imbir często, ale niewielką ilością wody.
-Imbir rośnie powoli, dlatego pierwsze kawałki będziesz mogła odciąć po ok. 3 miesiącach.
-Aby odciąć kawałek imbiru należy odgarnąć trochę ziemi, aby uwidocznić korzeń.