Imbir, ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne, coraz częściej hodowany jest w domach ludzi, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Warto wykorzystać ten pomysł, ponieważ dzięki temu będziesz mieć pewność, że imbir jest wyhodowany bez dodatku środków chemicznych i zawsze będziesz go mieć pod ręką.
#O czym należy pamiętać?
Imbir najlepiej rośnie w półcieniu, dlatego doskonale nadaje się do uprawiania w domu. Zanim kupisz korzeń upewnij się, że nie jest on spleśniały, pomarszczony i miękki. To będzie świadczyć o tym, że jest nieświeży i prawdopodobnie nie wypuści korzeni.
Po korzeń najlepiej udać się do sklepu z organiczną żywnością. Te z supermarketu mogą być pryskane, co utrudni wyhodowanie imbiru w domu.
#Czego potrzebujesz?
-1 korzeń imbiru
-Szeroka donica lub garnek (musi być szeroka, ponieważ korzenie rosną wszerz) o głębokości ok. 40 cm
-Opakowanie nawozu
-Ziemia ekologiczna
Hodowanie imbiru krok po kroku:
#Umieść korzeń w ziemnej wodzie na całą noc.
#Do donicy wsyp mieszankę nawozu i ziemi w proporcji 1:3. Nie ubijaj ziemi, aby była dobrze napowietrzona.
#Włóż korzeń do ziemi kiełkiem do góry i zasyp jeszcze ok. 2 cm ziemi.
#Korzeń możesz również podzielić na mniejsze kawałki.
#Podlej ziemię niezbyt dużą ilością wody i odstaw w ciepłe, ale nie gorące miejsce. Temperatura powinna wynosić ok. 20 stopni i nigdy mniej niż 10. Najlepiej postawić donicę w oknie wychodzących na wschód lub zachód.
#Doniczkę podlewaj codziennie odpowiednią ilością wody – niech ziemia będzie stale wilgotna.
#Po ok. 2 miesiącach będziesz już mogła odcinać kawałki imbiru. W tym celu należy odgarnąć trochę ziemi z góry, aby mieć dostęp do korzenia, a następnie znów zasypać ziemią.