Niektóre zioła i warzywa bez problemu możesz hodować u siebie w kuchni!
Wystarczy, że raz je kupisz i odpowiednio o nie zadbasz.
Szczypiorek – wystarczy, że zanurzysz korzenie cebuli w szklance z wodą i zapewnisz odpowiednie oświetlenie.
Czosnek – pozostaw czosnek w wodzie np na talerzyku, a zobaczysz jak szybko wypuści smaczne pędy, które możesz dodawać np do sałatek.
Kapusta Chińska – zanurz jej korzenie w wodzie i pamiętaj o dobrym oświetleniu. Po maksymalnie dwóch tygodniach umieść ją w doniczce, a wyrośnie nowa kapusta.
Seler - odetnij podstawę selera i włóż ją do szklanki z ciepłą wodą. Jak pojawią się nowe liście to znaczy, że należy posadzić warzywo w ogrodzie. Oczywiście pamiętaj o odpowiednim oświetleniu.
Mięta – jeżeli utniesz pęd mięty i włożysz do szklanki z wodą to po kilku dniach zaczną pojawiać się białe korzenie. Odczekaj jeszcze kilka dni tak, aby korzenie były dość długie i posadź miętę w doniczce. Doniczkę umieść w nasłonecznionym miejscu i podlewaj codziennie.
Bazylia – obetnij 4 cm pędy bazylii i włóż do szklanki z wodą. Postaw w dobrze nasłonecznionym miejscu i poczekaj, aż powiększą się dwukrotnie. To znak, że należy posadzić je w ziemi.