Gołąbki bez gotowania! HIT z tuńczykiem w liściach botwiny.

Przekąski
18.05.2018 17:10
Gołąbki bez gotowania! HIT z tuńczykiem w liściach botwiny.

Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny możesz podać od razu po zrobieniu, ale równie dobrze zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce (dlatego dobrze jest namaczać liście w rosole z żelatyną, opis poniżej, choć jeśli nie masz, ten krok można pominąć). Przepis bierze udział w konkursie z marką Princes – Ty też możesz wziąć udział w konkursie organizowanym na www.konkurstunczyk.eu i zawalczyć o fajne nagrody (a jest ich naprawdę dużo, bo w sumie aż 500!). Składniki na +/- 20 sztuk: 1 pęczek botwinki (liście) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princess 2 marchewki 100 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego) 1 pęczek natki pietruszki sól* i świeżo mielony pieprz do smaku 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego Plusem jest to, że po zawinięciu nie trzeba ich gotować 🙂 farsz przygotowałam w taki sposób, aby były zimną przekąską na zasadzie “polskiego sushi, a całość tak naprawdę nie jest nawet pracochłonna. Dodaj do tuńczyka wraz z posiekaną natką, przypraw do smaku pieprzem i solą (zwróć uwagę, że sos, w którym był w puszce jest słony). Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny to jedno z najnowszych dań, które wymyśliłam na poczekaniu. Rosół lub bulion zagotuj w rondelku, następnie zestaw z palnika i rozpuść w nim żelatynę, przestudź. W rondelku zagotuj około litra wody, rozpuść kwasek cytrynowy i włóż pociętą w pasy marchewkę. Na każdy liść połóż po plastrze obgotowanej marchewki (jeden plaster na dwa kawałki i obok siebie), nakładaj farsz i zwijaj gołąbki. Z tuńczyka odlej sos, rozdrobnij w misce i wymieszaj z jogurtem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/05/golabki-z-tunczykiem-w-lisciach-botwiny/