Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem

Ewa
Ciasta
19.05.2018 8:10
Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem

Spód: - 200 g ciastek maślanych - 60-70 g masła Masa serowa: - 1 szkl. jogurtu greckiego (w temp. pokojowej – ja dałam całe duże opakowanie 360g) - 250 g mascarpone - 1/2 szkl. Pieczony rabarbar: - ok 200 g rabarbaru - 1 spora łyżka miodu - 1 łyżka soku z cytryny W misie miksera umieszczamy jogurt grecki, mascarpone, cukier oraz skórkę i sok z cytryny, miksujemy krótko. Żelatynę zalewamy ok. 1/5 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem oraz kompot z rabarbaru Fantastyczne ciasto o lekko kwaskowym smaku. Uwagi: jeśli żelatyna zbije się w grudki po dodaniu niewielkiej ilości masy serowej, należy ją ponownie krótko podgrzać,a dopiero potem zmieszać z całością masy Tym razem chciałam by zachował swoją formę, ale muszę powiedzieć, że taki miększy zdecydowanie ułatwia późniejsze krojenie;) Na samym początku włożyłam do misy jogurt grecki oraz cukier. Rabarbar kroimy na 10 cm kawałki i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja poprzednim razem podpiekłam rabarbar nieco dłużej, był dużo miększy tak, że aż rozpadał się przy przenoszeniu go z blaszki. Jedną łyżkę masy serowo-jogurtowej mieszamy energicznie z żelatyną, a gdy ładnie się połączą dodajemy ją do pozostałej masy i miksujemy. Do przepisu na serniczek dziś mały bonus – przepis na kompot rabarbarowy:) KOMPOT: - 1,5 l wody - 150 g cukru - 1 gwiazda anyżu - 500-650 g rabarbaru - listki melisy Jedynie do upieczenia rabarbaru potrzeba skorzystać z pomocy piekarnika;) Generalnie samo ciasto jest bardzo przyjemne. Czas pieczenia rabarbaru jest orientacyjny – należy go kontrolować, bo wiele tak naprawdę zależy od samego rabarbaru jak i posiadanego piekarnika. Jeśli chcielibyście go przygotować poza sezonem rabarbarowym, można śmiało z niego zrezygnować lub udekorować wierzch innymi owocami, choćby świeżymi malinami. Podajemy na zimno z listkami melisy. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Odstawiłam na chwilę, by cukier zdążył się rozpuścić, dopiero po tym czasie dodawałam pozostałe składniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/05/19/sernik-cytrynowy-z-pieczonym-rabarbarem-oraz-kompot-z-rabarbaru/