Składniki na 2 osoby: około 200 g ugotowanych ziemniaków 1 małe jajko kl M do ziemniaków 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej 1 łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki natki pietruszki 2-3 łodygi botwiny z liśćmi 2-3 plastry sera żółtego pokrojonego na drobna kostkę 1/3 główki cebuli poszatkowanej bardzo drobno 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub w sosie własnym Princes (185 g) sól, pieprz do smaku Panierka: 1 małe jako kl M mąka kukurydziana lub pszenna buła tarta olej do smażenia 1. Na sam koniec chciałabym Was zachęcić do udziału w konkursie na www.konkurstunczyk.eu Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na spożytkowanie puree ziemniaczanego, które być może zostało wam z obiadu i poniewiera się w lodówce, a szkoda wyrzucić lub po prostu uwielbiacie wszystko co jest z ziemniaków :) 4. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i panierujemy je najpierw w mące kukurydzianej, potem w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Jako, że za oknem już wiosna w pełni, a czasem nawet przeplata się z latem, postanowiłam włączyć do tych kuleczek trochę zielonego i trochę czegoś zdrowszego, a mianowicie botwinkę i ryby. Połączenie okazało się bardzo smaczne, a za sprawą tuńczyka zyskało na wartościach odżywczych gdyż tuńczyk to źródło białka oraz niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. 5. Gotowe kuleczki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.