Składniki
2 szklanki mąki
2 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju
1,3 szklanki cukru
1/2 szklanki maślanki
2 łyżki soku z cytryny (sok z około 1/2 cytryny)
skórka otarta z 1 dużej cytryny
około 1 szklanki startej na tarce cukinii
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka mleka
Przepis
Dwa jajka miksujemy stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dodajemy stopniowo olej, maślankę oraz startą skórkę z cytryny.
Następnie do tak przygotowanej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z niewielką ilością soli. Całość dokładnie miksujemy, następnie dodajemy jedną szklankę startej cukini.
Tak przygotowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Ciasto pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
I gotowe. Ciasto możemy dodatkowo polać wcześniej przygotowanym lukrem (sok z cytryny oraz mleko utarte z cukrem pudrem).