Propozycja podania: groszek ptysiowy, grzanki lub grissini – to moja wersja – zupę przelewam do kubeczka i zjadam przegryzając grissini z pomidorami i bazylią (do nabycia w Kuchnie Świata) Składniki: - 500 g brokułów - 1 średnia cebula - 100 g śmietanki 30% - 500-600 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie mięsnego) - 2 łyżki masła klarowanego – do nabycia w Kuchnie Świata - do smaku: sól, pieprz i opcjonalnie cukier Zupa krem z brokułów wspaniale smakuje sama pita z kubeczka lub z dodatkami. Składniki z patelni przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować naszą zupę (wraz z masłem). Zupa krem z brokułów powstaje z kilku prostych składników. Dla osób szukających ciekawych smaków zupę można podać z porcją podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych. Zupę podaję też np. w towarzystwie grissini lub domowych grzanek. Zupa krem z brokułów. Jesienią w mojej kuchni królują rozgrzewające zupy krem. Dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i ewentualnie cukrem (mała szczypta).