Zapiekanka ziemniaczano-schabowa

Ewelina
Zapiekanki
11.10.2014 9:52
Zapiekanka ziemniaczano-schabowa

Przepis

Składniki:

3 ziemniaki średniej wielkości

ok. 600 g schabu

2 duże cebule

2 marchewki

30 dag małych pieczarek

30 dag żółtego sera

300 ml śmietany 18%

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem na spodzie oraz na bokach naczynia. Posypujemy je połową startego żółtego sera. Schab kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski pieczarki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy do momentu, aż odparuje nam woda po czym zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy.

Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu).