Sałatka z bulgurem, szparagami i bazyliowym pesto z szałwią

Agata
Sałatki
09.05.2018 8:41
Sałatka z bulgurem, szparagami i bazyliowym pesto z szałwią

Smacznego! SKŁADNIKI (4-6 porcji) SAŁATKA: - 1 szklanka kaszy bulgur (suchej, niegotowanej) 200g - 2 szklanki bulionu warzywnego - 1 pęczek zielonych szparagów - 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli - 2 garści zielonych oliwek - 2 garści pomidorków koktajlowych - 1/2 pęczka bazylii - 1/2 szklanki migdałów (50 g) - 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych - 1 ząbek czosnku - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin - 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżeczki suszonej szałwii PRZYGOTOWANIE: Enjoy! INGREDIENTS (4-6 portions): SALAD: - 1 C bulgur wheat (dry, uncooked) 200g - 2 C vegetable broth - 1 bunch of green asparagus - 1 C cooked red beans - 2 handfuls of green olives - 2 handfuls of cherry tomatoes PESTO: - 1/2 bunch of basil - 1/2 C almonds (50 g) - 2 tbsp nutritional yeast flakes - 1 clove of garlic - 4 tbsp extra virgin olive oil - 1/4 tsp pink himalayan salt - 1 tbsp lemon juice - 2 tsp dried sage PREPARATION: At the beginning prepare the pesto Wash and dry the basil. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut i odcedzamy, a gdy wystygną, kroimy na 1-2 cm kawałki. Cook it in salted water for about 5 minutes and strain, and when it cools, cut into 1-2 cm pieces. Na końcu łączymy kaszę z pesto, a następnie dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i serwujemy. Następnie wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładko, dodajemy więcej oliwy jeśli jest za gęste. Następnie wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładko, dodajemy więcej oliwy jeśli jest za gęste. The base of the salad is bulgur wheat, which is complemented by green asparagus, red beans, olives and cherry tomatoes. Gotujemy ok. 15 minut, zakrywamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut. At the end, combine the bulgur with pesto, then add the rest of the ingredients, mix thoroughly and serve. Niedawno publikowałam na blogu przepis na pieczone bataty z szałwią i tymiankiem. Sałatka świetnie nadaje się na lunch, do lunchboxa, kolację, piknik albo po prostu przekąskę w ciągu dnia. Dodajemy 2 szklanki wody/bulionu oraz sól i doprowadzamy do wrzenia. BULGUR SALAD WITH ASPARAGUS AND SAGE PESTO Dziś pozostaję w temacie szałwii i zapraszam na pyszną sałatkę z jej udziałem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2018/05/saatka-z-kasza-bulgur-szparagami-i.html