Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami

Obiad

14.08.2020 9:26

Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami

A tu dla przypomnienia inne kotlety z kaszy jaglanej- z ciecierzycą, cukinią i sosem tahini Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 1 cebula 2 marchewki 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 100 g szpinaku baby 1 łyżeczka przyprawy curry 1 jajko pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny olej do smażeni tzatziki do podania Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć i dodać marchewką, zmniejszyć ogień i dusić marchewką ok 10 minut na wolnym ogniu, posolić i na koniec dodać curry, wymieszać, całość przełożyć do kaszy. Na patelnię wylać 1 łyżkę oleju, dodać szpinak i smażyć chwilę aż zmięknie i straci na objętości, odcisnąć dobrze szpinak, posiekać i dodać do reszty składników. Do masy dodać jajko, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny, całość dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę ( można na noc). Z masy formować nie duże kotleciki i smażyć z obu stron na oleju. Kaszę podprażyć w suchym garnku aż zacznie wydzielać zapach, zalać wodą, przepłukać i wodę z płukania odlać i kaszę zalać 2 szklankami wody.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2020/07/kotlety-z-kaszy-jaglanej-z-warzywami/