- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Ciasto:
-3 jajka
-3/4 kg mąki
-0,5 kostki drożdży
-0,5 szklanki cukru
-cukier waniliowy
-szczypta soli
-0,5 kostki margaryny
-1 szklanka mleka
Nadzienie:
-15 łodyg rabarbaru
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-1 łyżka masła
Lukier:
-1 szklanka cukru pudru
-odrobina wrzątku
Przepis
- Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej mleko.
- Zalewamy drożdże rozpuszczoną margaryną z mlekiem, mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży (dodajemy tylko tyle aby rozpuścić drożdże).
- Jajka mieszamy trzepaczką z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
- Dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę mleka z margaryną, mieszamy.
- Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianym mieszadłem, aż do utworzenia kuli.
- Przykrywamy ścierką, odstawiamy na 2-3h w ciepłe miejsce.
- Obieramy rabarbar, kroimy na małe kawałki.
- Dodajemy cukier i cukier waniliowy.
- Rozpuszczamy masło.
- Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy na dwie połowy, jedną zostawiamy w misce.
- Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt i smarujemy masłem.
- Wykładamy rabarbar na ciasto (wcześniej odlewamy wodę z rabarbaru).
- Zawijamy ciasto wzdłuż krótszego boku.
- Kroimy na części (pokroiłam na 16 sztuk).
- Wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika o temperaturze 50°C na około 30 minut.
- Zajmujemy się drugą połową ciasta, wykonujemy ponownie instrukcje 11-15.
- Kiedy ślimaki wyrosną, zmieniamy temperaturę na 150°C i pieczemy przez 15 minut, studzimy.
- Cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody i mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Upieczone drożdżówki smarujemy lukrem.
W tym przepisie skorzystałam z przepisu na drożdżówkę z kruszonką :) Z tej porcji wyszły mi 32 drożdżówki.😉
Zapraszam na mojego bloga, znajdziecie tam więcej zdjęć i inne przepisy :)