Ślimaki drożdżowe z rabarbarem

Rurka
Desery
08.05.2018 14:44
Ślimaki drożdżowe z rabarbarem
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Ciasto:

-3 jajka

-3/4 kg mąki

-0,5 kostki drożdży

-0,5 szklanki cukru

-cukier waniliowy

-szczypta soli

-0,5 kostki margaryny

-1 szklanka mleka

Nadzienie:

-15 łodyg rabarbaru

-1 szklanka cukru

-1 cukier waniliowy

-1 łyżka masła

Lukier:

-1 szklanka cukru pudru

-odrobina wrzątku

Przepis

  1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej mleko.
  2. Zalewamy drożdże rozpuszczoną margaryną z mlekiem, mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży (dodajemy tylko tyle aby rozpuścić drożdże).
  3. Jajka mieszamy trzepaczką z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
  4. Dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę mleka z margaryną, mieszamy.
  5. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianym mieszadłem, aż do utworzenia kuli.
  6. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na 2-3h w ciepłe miejsce.
  7. Obieramy rabarbar, kroimy na małe kawałki.
  8. Dodajemy cukier i cukier waniliowy.
  9. Rozpuszczamy masło.
  10. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy na dwie połowy, jedną zostawiamy w misce.
  11. Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt i smarujemy masłem.
  12. Wykładamy rabarbar na ciasto (wcześniej odlewamy wodę z rabarbaru).
  13. Zawijamy ciasto wzdłuż krótszego boku.
  14. Kroimy na części (pokroiłam na 16 sztuk).
  15. Wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika o temperaturze 50°C na około 30 minut.
  16. Zajmujemy się drugą połową ciasta, wykonujemy ponownie instrukcje 11-15.
  17. Kiedy ślimaki wyrosną, zmieniamy temperaturę na 150°C i pieczemy przez 15 minut, studzimy.
  18. Cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody i mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Upieczone drożdżówki smarujemy lukrem.

W tym przepisie skorzystałam z przepisu na drożdżówkę z kruszonką :) Z tej porcji wyszły mi 32 drożdżówki.😉

Zapraszam na mojego bloga, znajdziecie tam więcej zdjęć i inne przepisy :)

https://rurkazkremem01.blogspot.com/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną