Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 płaska mała łyżeczka ekstraktu waniliowego – ekstrakt waniliowy kupisz w sklepie Amus.pl 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków 2 połówki brzoskwiń z lekkiego syropu (lub inne owoce) cukier puder do oprószenia ciasta Foremka: Przygotowanie: Do miski wsypujemy cukier, wbijamy całe jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy. Uzyskanie ekstraktu waniliowego polega na rozdrobnieniu ziaren wanilii i wymieszaniu ich z alkoholem, który jest dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji aromatycznych zawartych w wanilii. Do jednej dodajemy łyżkę kakao, krótko miksujemy. 2 połówki brzoskwiń z puszki kroimy w większą kostkę. Szybkie ciasto z owocami – ekstrakt waniliowy, kakao i brzoskwinie. U mnie dziś brzoskwinie z puszki, które zostały mi z innego ciasta. Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 minut). Używany przeze mnie ekstrakt waniliowy, to ekstrakt z wanilii Madagascar Bourbon Nielsen-Massey. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników. Dziś zapraszam Was na bardzo szybkie i niezwykle proste ciasto z owocami. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną małą blaszkę (u mnie prostokątna). Uwielbiane przez całą moją rodzinę – dzieci najczęściej łapią je w rączkę i … się zajadają 😉 Ja stawiam na ekstrakt waniliowy. Komponuje się wspaniale z tortami, ciastami, kremami, a nawet lodami, dodając im wyrazistości. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu).