Składniki
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- wędzony łosoś
- serek topiony
- chrzan
- sól
- pieprz
Przepis
Na patelnię wrzucamy szpinak, dodajemy czosnek, sól oraz pieprz a następnie podsmażamy.
Odsączamy wodę na sitku oraz pozostawiamy do ostudzenia. Do podsmażonego szpinaku dodajemy 4 żółtka.
Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno 4 białka ze szczyptą soli.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo zblendowany szpinak. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia, natłuczoną oraz wysypaną bułką tartą blachę. Rozmiar naszej blachy to 24 cm na 28 cm.
Całość pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu powinniśmy uzyskać coś w stylu biszkoptu szpinakowego.
Nasze ciasto przekładamy na folię aluminiową następnie smarujemy na całej powierzchni dowolnym serkiem topionym, chrzanem a następnie wykładamy plastry wędzonego łososia.
Całość zwijamy dokładnie w roladę.
Nasza rolada powinna spędzić kilka godzin w lodówce. I gotowe :) Czekamy, aż przyjdą Nasi gości wtedy dopiero kroimy naszą roladę.