WTOREK: PIECZONE MINESTRONE INSTANT ZE SŁOIKA

Agnieszka
Zupy
24.07.2018 11:56
WTOREK: PIECZONE MINESTRONE INSTANT ZE SŁOIKA

Z oczywistych względów nie było w niej pomidorów, bo w jadłospisie Europejczyków pojawiły się one raptem 500 lat temu, kiedy Kolumb przywiózł je z Ameryki (w Polsce, dzięki królowej Bonie sadzono je już w XVI w.). Składniki: - 3 średnie marchewki - 3 średnie pietruszki - Kawałek białej rzepy lub białej rzodkiewki (z 15 centymetrów) - 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzeniowego - Ząbek czosnku - Mała papryka - 2 łyżki włoskich ziół (według tego przepisu) lub łyżeczka oregano i łyżeczka tymianku - 500 g pomidorków koktajlowych - 2 łyżki oleju - Minestrone najczęściej jest gotowana na wolnym ogniu, my proponujemy wersję na skróty – z pieczonymi warzywami. Pierwszy przepis na minestrone pochodzi z 30 r. naszej ery, spisany przez Marca Apiciusa w książce De Re Coquinaria, co można przetłumaczyć jako O sprawach kuchennych. Zmieniło się też i to, że nie ma jednego, kanonicznego przepisu na minestrone i można do niego dodać dowolne warzywa, a nawet, jeśli komuś bardzo zależy, również mięso. Zupa instant tym różni się od zupy krem, że jest bardzo skondensowana i dzięki temu zajmuje w zamrażalniku mniej miejsca. Dla nas minestrone jest kwintesencją lata i lubimy je robić o tej porze roku, kiedy jest w bród świeżych warzyw, głównie pomidorów. Następnie przestudź, odłóż po kawałku marchewki, pietruszki, selera, rzepy i papryki, pokrój w kostkę, a resztę zmiksuj na gładki krem. Krok 3 W słoiku na dnie układaj krem warzywny, dalej posiekane warzywa, makaron, fasolę i bazylię. Umyj warzyw, obierz, marchewki, pietruszkę, selera pokrój jak na frytki, a paprykę na ćwiartki. Łatwiej ją też zabrać do pracy, bo niestety płynne lancze mają to do siebie, że zawsze potrafi się z nich coś ulać:-). Zamiast gotować warzywa upiekliśmy je w piekarniku, część zmiksowaliśmy, a część została w kawałkach. Krok 2 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Był moment, kiedy minestrone traktowano jako danie do wykorzystania resztek ze stołu, zagotowanych i połączonych razem w garnku. Zupę warzyli starożytni Rzymianie na kilka wieków przed narodzeniem Chrystusa, co oznacza, że liczy sobie ładnych parę tysięcy lat. Danie pochodzi z menu na tydzień: Duża garść świeżej bazylii - Garść zielonej fasolki (opcjonalnie) - Garść dowolnego makaronu - Puszka białej fasolki - 2 łyżki oliwy - Szklanka startego parmezanu Wyłóż je na blaszkę do pieczenia, dołóż do nich ząbek czosnku i pomidorki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-pieczone-minestrone-instant-ze-sloika/