Składniki : duża blacha 37x26 murzynek: -kostka masła -pół szklanki wody -pół szklanki słodzika/cukru -3 łyżki kakao ciemnego -2 szklanki mąki orkiszowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -4 jaja masa sernikowa: -500 g twarogu chudego (dobrze zmielony) mleka Mlekovita bez laktozy -pół szklanki -pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) -pół opakowania (20 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego (u mnie bez cukru) -pół szklanki kaszy jaglanej -2 łyżeczki soku z cytryny+odrobina skórki z cytryny -3 jaja -pół kostki masła miękkiego lub już rozpuszczone i ostudzone -pół szklanki bakalii (u mnie rodzynki) Przygotowanie : 1. Po co robić dwa osobne ciasta, jak można oba połączyć w jedno i rozkoszować się smakiem jednego i drugiego na raz.😎😀Patrząc na listę składników oraz wykonanie może wydawać się, że przygotowanie zajmie mnóstwo czasu, lecz tak naprawdę robi się go szybko (mi zajęło ok. 40 min). 5. Kaszę jaglaną ostudzoną, twaróg dobrze zmielony, mleko, cukier puder, budyń (proszek), sok z cytryny i skórkę, żółtka, masło wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. 6. Białka ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy do masy, mieszając już tylko łyżką. Dostępność składników jest na tyle prosta, że z pewnością większość macie już w kuchni bez potrzeby wybierania się na zakupy. Kiedyś robiłam podobne ciasto z tym, że sernik był w cieście na maślance. Przepis jest na dużą blachę, która u mnie poszła w jeden dzień! 2. Masło, słodzik/cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na małym ogniu. Na koniec dodajemy do tego masę kakaową ostudzoną i miksujemy do połączenia składników. Połączenie dwóch rodzajów, murzynka i sernika z kaszą jaglaną jest naprawdę pyszne!