Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu 1/2 kostki świeżych drożdży (50g) 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy 1/2 szklanki ciepłej wody 350 g czarnych, wydrylowanych oliwek 5 łyżek suszonego oregano lub więcej ;) sól do smaku dodatkowo oliwa z oliwek najlepszej jakości do skropienia przed pieczeniem sól morska w młynku Przygotowanie: Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę. Polecam także inne przepisy na focaccię: Focaccia z czarnymi oliwkami / 3 małe focaccie o średnicy 25-28 cm lub np. jedna duża Ja zrobiłam dwie, jedna właśnie z czarnymi oliwkami, druga to niespodzianka, bo czeka na lepsze warunki pogodowe do zdjęć. Uwielbiam stylizować na nim potrawy śródziemnomorskie! Focaccia jak zawsze wyszła chrupiąca z zewnątrz i wilgotna w środku. Jeśli zrobisz jedną dużą focaccię-będzie wyższa, a gdy podzielisz ciasto na porcje-chlebki będą niższe! Z tego przepisu możecie zrobić jedną dużą lub tak jak ja kilka małych. Skrapiamy oliwą z oliwek-wierzch będzie pięknie złocisty! Idealnie smakuje na ciepło i na zimno. Nareszcie upiekłam dzisiaj focaccię z czarnymi oliwkami. Całą stylizację stworzyłam na starym, białym i drewnianym krześle, prawdziwe dzieło sztuki! Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek.