Pesto z rukoli

Małgorzata
Obiad
02.05.2018 20:27
Pesto z rukoli

Można ją dodawać do potraw tak ot po prostu w formie listków całych czy pociętych na kawałki albo najpierw przerobić na pesto z rukoli i w takiej formie połączyć z makaronem, kaszą czy zastosować jako pastę do kanapek. Ale żeby nie czuła się samotna, zepchnięta do roli tylko przyprawy (acz rola przyprawy jest mega ważna!), dałam jej paru kompanów – nasiona słonecznika lubiące trochę poigrać z ogniem dla wydobycia smaku, dobry olej i cytrynę o wiecznie kwaśnej minie. Podawać z makaronem albo kaszą np. jak w przepisie na pęczak z burakami, pesto z rukoli i fetą. Chociaż pewnie znajdą się i tacy, którzy nie bacząc na jej ostry temperament będą delektować się postrzępionymi listkami jako samodzielną przekąską. W zamykanym pojemniku do miksowania albo blenderze kielichowym najpierw rozdrobnić słonecznik, następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować – ja wolę nie miksować na całkiem gładką masę. Składniki: na około 4 porcje 1 opakowanie 100 g rukoli 3 łyżki nasion słonecznika (30 g)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malgorzatarusek.pl/pesto-z-rukoli/