Domowy marcepan na Walentynki Z myślą o jutrzejszym Święcie Zakochanych przygotowałam dla Was przepis na walentynkową słodycz – domowy marcepan obtoczony w różowym pudrze z liofilizowanych truskawek ?. Składniki: na 12 kulek - 100 g migdałów - 3 łyżki erytrolu (30 g) - opcjonalnie: 1 łyżka Amaretto albo aromat migdałowy - ½ opakowania liofilizowanych truskawek (6 g) Wykonanie: - Migdały zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia. Liofilizowane owoce stają się coraz łatwiej dostępne, nie jest to coś, czego nie da się zdobyć – ja kupiłam je w supermarkecie. Liofilizacja to metoda suszenia, która polega na tym, że produkt najpierw zamrażamy, następnie umieszczamy w pojemniku specjalnego urządzenia, w którym obniżamy ciśnienie. Dokładnie wymieszać z erytrolem, można na typ etapie dodać Amaretto albo aromat migdałowy, a gdyby masa nie chciała się skleić, dodać odrobinę wody. Wydaje Wam się, że zrobienie domowego marcepana to na pewno coś strasznie trudnego? To zmielone (przecież mówiłam, że w tym przepisie jest dużo mielenia) - Erytrol zmielić na puder w młynku. Przy niskim ciśnieniu zamrożona woda przechodzi bezpośrednio ze stanu stałego (lód) w stan gazowy (czyli para wodna). W efekcie otrzymujemy produkt całkowicie pozbawiony wody mający strukturę jakby kruchej gąbki (bardzo lekkiej).