Robiąc filety z kozim serem, inspirowaliśmy się przepisem z Simplehealthykitchen.com Na naszym blogu znajdziesz mnóstwo przepisów z kozim serem, np. kaszotto z kozim serem i burakami, zupa brokułowa z migdałami z grzankami z kozim serem, burgery z cieciorki i koziego sera. Filety z kurczaka z kozim serem wyglądają jak niedzielny obiad, a w rzeczywistości można je zrobić na co dzień, bo jest i łatwe i szybkie w przygotowaniu. Filety z kozim serem podaliśmy z pęczakiem i jarmużem, ale doskonale smakują z ryżem, a nawet samą sałatą. Filety z kozim serem zrobiliśmy, jak sama nazwa wskazuje z twardym serem kozim. Składniki 2 piersi z kurczaka Kawałek twardego sera koziego 3 łyżki masła 2 łyżki siekanej pietruszki 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżka drobno posiekanej słodkiej papryki (opcjonalnie) 1 starty ząbek czosnku 1 szklanka pęczaku Garść jarmużu lub szpinaku Wyjmij filety nadziewane kozim serem i podawaj z kaszą z jarmużem. Dwie ważne uwagi: kiedy przygotowujesz filety z kozim serem, nie krój sera w zbyt grube plastry. Wiemy, że nie wszyscy lubią ten ser, bo ma on swój aromat, który nie każdemu się podoba, ale też powalający smak, niedający się porównać z niczym innym. Z tej też przyczyny natnij mięso dość gęsto, żeby w jednym filecie zmieścić jak najwięcej sera. Pokrój ser w plastry – grubość zależy od ciebie, ale nie przesadzaj z grubością. Jest jednak fajna droga na skróty, dzięki której można ominąć niewygody związane z nadziewaniem i zjeść pyszne, soczyste danie. Mięso trzeba po prostu pokroić w poprzek w paski i powkładać w nie nadzienie. Sól Pieprz Przygotowanie Krok 1 Wsyp pęczak do garnka, zalej 2 szklankami wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 20 minut. Na każdym z nich połóż ziołowe masło. Po 20 minutach pieczenia filetów, wyjmij ze z piekarnika. Problem z nim jest tylko taki, że faszerowanie to dość czasochłonna robota.