Grillowana tortilla z domowymi polędwiczkami

Marta
Przekąski
01.05.2018 0:07
Grillowana tortilla z domowymi polędwiczkami
  • Czas gotowania: 5 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

4 szt. tortilli pszennych 
30 dkg polędwiczek z kurczaka (8 szt.) 
1 pomidor pokrojony w kostkę 
½ papryki pokrojonej w słupki 
½ ogórka szklarniowego pokrojonego w słupki 
2 garście dowolnego miksu sałat 
100 ml maślanki 
4 łyżki bułki tartej 
sól, pieprz, słodka papryka 
olej 
sos czosnkowy, ja używam sosu Folwark

Przepis

Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przekładam do miski, zalewamy maślanką i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie kurczaka odsączmy z nadmiaru zalewy, panierujemy w bułce tartej i na sporej ilości rozgrzanego oleju smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.

Na każdym placku tortilli układamy po 2 polędwiczki, porcje sałaty i porcję warzyw. Całość polewamy sosem czosnkowym, mój ulubiony to sos Folwark. Tortille zawijamy i grillujemy w opiekaczu przez 4-5 min.

Podajemy ciepłe.

Smacznego!