- Czas gotowania: 5 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
4 szt. tortilli pszennych
30 dkg polędwiczek z kurczaka (8 szt.)
1 pomidor pokrojony w kostkę
½ papryki pokrojonej w słupki
½ ogórka szklarniowego pokrojonego w słupki
2 garście dowolnego miksu sałat
100 ml maślanki
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, słodka papryka
olej
sos czosnkowy, ja używam sosu Folwark
Przepis
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przekładam do miski, zalewamy maślanką i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie kurczaka odsączmy z nadmiaru zalewy, panierujemy w bułce tartej i na sporej ilości rozgrzanego oleju smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na każdym placku tortilli układamy po 2 polędwiczki, porcje sałaty i porcję warzyw. Całość polewamy sosem czosnkowym, mój ulubiony to sos Folwark. Tortille zawijamy i grillujemy w opiekaczu przez 4-5 min.
Podajemy ciepłe.
Smacznego!