Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki 4 pitty (np. według tego prostego przepisu) lub 4 kromki chleba lub 4 kromki chleba 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanej mięty 4 łyżki oliwy Dresing: 1/3 szklanki oliwy Sok z połowy cytryny Skórka starta z płowy cytryny Ząbek czosnku starty lub drobno posiekany Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W tosterze lub piekarniku stostuj pitty lub chleb (piekarnik rozgrzej do 160 stopni i piecz około 10 minut). Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 250 g surowych krewetek 2 łyżki masła Ząbek czosnku drobno posiekany We wschodniej części basenu Morza Śródziemnego bardzo popularna jest nieco inna sałatka, również robiona na bazie czerstwego pieczywa z dodatkiem świeżych warzyw – kto wie czy lepsza niż panzanella. Sałatka fattoush co do zasady jest daniem wegetariańskim, co nie wynika z jakiegoś specjalnego umiłowania wiejskiej ludności do zieleniny, ale po prostu z braku mięsa. Jest to przyprawa, bardzo popularna na Bliskim Wchodzie, u nas dostępna w sklepach z orientalną żywnością lub internecie. Wypróbuj też inny przepis na sałatkę z czerstwym chlebem Panzanella z grilowanymi warzywami Kiedy stawały się czerstwe, zaradne gospodynie łamały je na kawałki i przesmażały na oliwie, a potem mieszały ze świeżymi warzywami i ziołami, całość skrapiając orzeźwiającym dresingiem. Główka sałaty rzymskiej (z grubsza posiekanej) Ogórek świeży pokrojony w plastry Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki Sałatka fattoush – tradycyjne libańskie danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sałatka fattoush – czyli libańska panzanella Panzanellę, czyli włoską sałatkę której podstawą jest czerstwy chleb, zna chyba cały świat. Podstawą diety miejscowego chłopstwa, jak chyba na całym świecie, było pieczywo – w tym przypadku chlebki pitta. Sałatka fattoush pochodzi z Libanu i (podobnie jak włoski odpowiednik) wzięła się ze zwykłej oszczędności i poszanowania jedzenia. Sałatka fattoush – danie stworzone z oszczędności Rozgrzej 4 łyżki oliwy na patelni. Krok 3 Na tej samej patelni rozpuść 2 łyżki masła.