Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 szklanki ryżu 4 szklanki wrzącej wody lub bulionu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skórki 2 garści ugotowanej zielonej fasolki 200 g zielonego groszku Poltino 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 piersi z kurczaka 12 krewetek 2-3 nitki szafranu (lub barwniku do ryżu - colorante) 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz oliwa z oliwek EV 1 cytryna Wykonanie: Najpierw robimy sofrito, czyli smażoną bazę do naszego dania. Mniej więcej po 25 minutach paella jest gotowa, ale musimy kontrolować miękkość ryżu, w zależności od tego jaki mamy gatunek. Na patelnię wlewamy znowu oliwę i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Może być przygotowana z kurczakiem, królikiem, rybami, owocami morza lub mixta, czyli znajdziemy w niej i mięso i owoce morza. Bazą paelli jest sofrito, czyli przesmażona na oliwie z oliwek EV cebula, czosnek i pomidory. Pamiętajmy, że od tego momentu nie wolno mieszać paelii ! Ważne jest też, aby źródło ciepła było równomiernie rozłożone. Gdy ryż będzie al dente, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na 3-5 minut, żeby paellla doszła. Jej odmian jest mnóstwo, zależnie od regionu, w którym jest podawana. Warto pamiętać, że od momentu zalania ryżu na patelni bulionem nie wolno go już mieszać. Zaskoczcie swoich domowników i gości, niech kolorowa paella cieszy także Wasze oczy! Hiszpańska paella, czyli obiadowe danie z zielonym groszkiem Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę.