Kiełbasa myśliwska

Agata
Przekąski
27.12.2015 20:12
Kiełbasa myśliwska

Kiełbasa myśliwska Czas przygotowania: 65 godzin na 5 kg kiełbasy Składniki: 2500 g wieprzowina kl. I (od szynki, biodrówka) 1500 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 400 g pręgi wołowej 350 g słoniny jelita kiełbaśnice 32 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 20 g peklosoli 10 g soli do zasolenia słoniny 1,5 g cukru 1,5 g pieprzu naturalnego mielonego 1 g jałowca mielonego 1 g czosnku suszonego Wykonanie: Mięso wkładamy do nadziewarki i nadziewamy nim dosyć ściśle kiełbaśnice formując odcinki o długości 20 cm. Gotowe kiełbasy wieszamy na drążkach i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu na minimum 12 godzin, do tak zwanego osadzenia. Po tym czasie mięso mielimy: klasę pierwszą sitkiem o średnicy 13 mm, klasę II sitkiem 8 mm, wołowinę i słoninę sitkiem o średnicy 4 mm. Ugniatamy w naczyniach pozbywając się powietrza, przykrywamy i trzymamy w zimnym miejscu w temperaturze 4-6 stopni przez 48 godzin. Zmieloną wołowinę mieszamy z dodatkiem ok 150 ml lodowatej wody, dodajemy wszystkie przyprawy i wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Kiełbasę wędzimy w temperaturze 40- 45 stopni przez 4 godziny. Niestety nie posiadamy jeszcze wędzarni z prawdziwego zdarzenia, więc korzystamy z wędzarni przyjaciół i wędzimy wszystko hurtowo. Następnie kiełbasę parzymy w temperaturze 75 stopni przez 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/kiebasa-mysliwska.html