Ryż sezamowy: 1 szklanka ryżu jaśminowego 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki nasion sezamu 4 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka masła Wykonanie: Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 opakowanie bukietu kwiatowego warzyw Poltino 1 cebula 1/2 małej cukinii 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego olej do smażenia pieprz sól do smaku listki kolendry Tym razem jednak postanowiłam to danie nieco odmienić; do ryżu dodałam sezam, a całe danie doprawiłam na nieco orientalną nutkę sosem rybnym i ostrygowym. I tak oto powstał ryż sezamowy w bukietem warzyw. Cukinie kroimy w pół plasterki, dodajemy do warzyw, smażymy przez minutę. Ryż przepłukujemy wodą, gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente. W międzyczasie prażymy na suchej patelni sezam.