Składniki
Ciasto:
- 20g drożdży
- 150 ml letniej wody
- szczypta cukru
- 100 g mąki razowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sos:
- cebula
- czosnek
- puszka pomidorów
- łyżeczka koncentratu
- bazylia, oregano
- sól, pieprz, szczypta cukru
Dodatki:
- pomidory
- cebula
- ser mozzarella
Przepis
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z odrobiną cukru i odstawić na 8-10 minut.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej, ½ łyżeczki soli i na końcu wodę z drożdżami. Zagnieść. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, dolać odrobinę wody. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
W rondelku poddusić cebulę z czosnkiem, dodać pomidory, koncentrat i przyprawy. Wszystko razem zmiksować blenderem i gotować bez przykrycia aż sos zgęstnieje.
Pomidory umyć i razem z mozzarellą pokroić w plastry.
Piekarnik rozgrzać do 260 stopni. Blachę wysmarować odrobiną oleju, wyrośnięte ciasto posypać mąką i przerzucić na blachę ugniatając dłońmi, starając się, by warstwa ciasta była jak najcieńsza. Na wierzchu posmarować sosem pomidorowym, ułożyć cebulę pokrojoną w krążki, ser i plastry pomidorów. Piec około 15 minut (do zarumienienia brzegów).