Składniki: (12 małych bułeczek) 2 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 20 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki pestek słonecznika 2 łyżeczki soli Kulę ciasta lekko smarujemy oliwą, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230°C. Bułeczki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy 12 okrągłych bułeczek, których wierzch obtaczamy w pestkach słonecznika. Na dnie piekarnika można ustawić żaroodporne naczynie z lodowatą wodą (sprawi to że bułeczki będą mieć chrupiącą skórkę). Całość przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.