Składniki: - 220 g (6 – 7) białek - 100 g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 120 g cukru - 80 g masła - 80 g mąki krupczatki Dodatkowo: - 4 – 5 czubatych łyżek dżemu morelowego - 2 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa: - 50 g gorzkiej czekolady - 1 ½ łyżki oleju kokosowego Na spód wyłożyć podgrzany dżem morelowy z sokiem z cytryny (aby masa była delikatniejsza można dżem dodatkowo zmiksować na gładki mus). Na koniec udekorować mazurka wg uznania (u mnie są to suszone morele, owoce goji, czekoladowe kuleczki i płatki bratków. Na stole musi znaleźć się mazurek kajmakowy, bo bez niego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Mazurek upieczony jest na białkach, przepis więc przydaje się kiedy mamy ich nadmiar w lodówce. Miękki delikatny spód, dżem morelowy i polewa z gorzkiej czekolady. Na końcu dodać pozostałą część piany z białek i lekko wymieszać. To chyba nasze ulubione świąteczne ciasta, choć trudno się zdecydować bo lubimy i serniki i babki i torty… Do dekoracji: - suszone morele - owoce goji - czekoladowe kuleczki - płatki bratków