Składniki (na 4 porcje): 1 litr bulionu warzywnego 2 pęczki młodych buraków z botwinką 4 jajka ocet winny sól pieprz 2 łyżki oleju koperek 2 łyżki śmietany ok 0,5kg ziemniaków 1 łyżka masła Botwinę odciąć od buraków. Na początku lata, gdy pod rozłożystymi zielonymi liśćmi na grządkach czerwieniły się już łodygi buraków, botwinka z jajkiem była tą zupą szczególnie wyczekiwaną. Zupa z botwiny z ziemniakami Barszcz wigilijny na zakwasie Botwinka z jajkiem i ziemniakami Ogórkowa z ryżem, szczawiowa, kwaśnica z pieca, botwinka z jajkiem. Uwaga: ponieważ do przygotowania botwinki używamy buraków razem z liśćmi i łodygami, najlepiej wykorzystać takie, co do których mamy pewność, że były hodowane ekologicznie. To zupy proste, gotowane z sercem, każda łyżka których smakuje po stokroć lepiej niż w niejednej restauracji. Na kuchence zawsze stały dwa garnki: w jednym była właśnie botwinka, a drugim tłuczone ziemniaki do zupy. Buraki cienko obrać, przekroić na pół, pokroić w plasterki, a następnie w słomkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić buraki, obsmażyć mieszając, a następnie podlać bulionem, gotować na małym ogniu 10 minut.