Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami

Agnieszka
Obiad
17.04.2018 10:25
Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami

łyżka suszonej cebuli 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) Frytki 4 marchewki 4 pietruszki Duży kawałek selera korzennego 2 łyżki tymianku 2 łyżki oleju 1 łyżka soli Przygotowanie: Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka czosnku granulowanego 1 Pół pęczka drobno posiekanych albo utartych w moździerzu ziół: bazylia albo pietruszka Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki soli Kurczaka należy zamarynować w maślance co najmniej na 2 godziny przed pieczeniem, a najlepiej by w marynacie spędził całą noc (optymalny czas to do 12 godzin). Najłatwiej zrobić je z selera, którego (tak jak ziemniaka) trzeba pokroić w plastry, a później w zgrabne frytki. Liczba porcji: 2 Składniki: Podwójna pierś kurczaka Szklanka maślanki 1 łyżeczka soli 2 rozgniecione ząbki czosnku Krok 1 Umyj filety z kurczaka, osusz i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc. Krok 5 Wyciągnij jedną rozgrzaną blaszkę z piekarnika i wysyp na nią warzywa (ostożnie, nie poparz się!). Weź dwie głębokie misy: do jednej wsyp 1/2 szklanki mąki, do drugiej wbij 2 jajka, dodaj kilka łyżek mleka, dokładnie wymieszaj. Przełóż kawałki kurczaka do misy z mąką i dokładnie obtocz, a następnie zanurz w jajku. Z pietruszkami jest trochę kłopot, bo nie są tak równe jak marchewki: góra jest szersza od dołu. Domowe nuggetsy dla niejadka Papierowe wiaderko pełne kawałków kurczaka w złocistej panierce – to widok, który może złamać nawet ascetę. Wyciągaj kuchennymi szczypcami lub widelcem, odsączając z nadmiaru jajka i przekłądaj do worka foliowego z panierką. Marchewki przekrój w poprzek na połowy, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż. Czas: 30 minut plus czas na marynowanie mięsa (minimum 2 h) Szczególnie, że te domowe nuggetsy są pieczone, a nie smażone, dobrze przyprawione aromatyczną mieszanką ziół i korzeni, a wcześniej zamarynowane we wspaniałej marynacie. Przerój je w poprzek, a następnie górną część na połowy. Wyciągnij z piekarnika, podawaj z nugettsami, sosem i dowolną sałatką. Przepis, lekko udoskonalony przez nas, pochodzi z bloga amerykańskiej kucharki, którego adresu teraz nie możemy odnaleźć. Sprawdź czy frytki już się upiekły (punktem odniesienia jest seler, który upiecze się najszybciej).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-nuggetsy-z-kurczaka-z-kolorowymi-frytkami/