Składniki
Sałatka
- 120 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
- 150 g sera halloumi *
- 1 filet z kurczaka
- 1 słodka pomarańcza bezpestkowa
Dressing pomarańczowy
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- 3 łyżki miodu płynnego
- 1-2 łyżki musztardy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 2 łyżki soku z cytryny
Przepis
Dresssing
- Pomarańcze dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy ze sobą. Ważne, aby zarówno do dressingu jak i sałatki użyć słodkich pomarańczy.
Sałatka
- Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, smarujemy lekko olejem rzepakowym i układamy pokrojony w plastry ser halloumi. Zmniejszamy ogień i grillujemy ser z obu stron. Przekładamy na talerzyk. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku ulubioną przyprawą. Patelnię smarujemy lekko olejem rzepakowym i grillujemy mięso z każdej strony. Pomarańczę obieramy ze skóry, usuwamy z wierzchu białą błonkę i kroimy w cienkie plastry, a następnie na cztery części.
- Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na talerz. Układamy kolejno kurczaka, ser i cząstki pomarańczy. Przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
- * użyłam sera z dodatkiem chili
Notes
- - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate.