Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

Małgorzata
Obiad
14.03.2019 21:56
Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

Składniki

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 110 g sera halloumi *
  3. 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego
  4. 2 łyżki mielonych otrąb
  5. 1 jajko M
  6. ½ łyżeczki papryki słodkiej
  7. 1 ząbek czosnku
  8. 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  9. pieprz czarny
  10. sól

Przepis

  1. Filety z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy jako, posiekany czosnek niedźwiedzi, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Ser halloumi drobno kruszymy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Z mięsa formujemy 5 zgrabnych kotlecików i układamy na patelni. Kotlety grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką.
  3. * użyłam sera halloumi z dodatkiem chili

Notes

  1. - opcjonalnie możecie dodać odrobinę ulubionej przyprawy do drobiu/kurczaka. Pamiętajmy jednak, aby nie dawać jej zbyt wiele. To czosnek niedźwiedzi jest tematem przewodnim tego dania i nie wato zabijać jego smaku
  2. - jeśli nie macie sera halloumi z chilli polecam dodać do mięsa odrobinę płatków chilli