Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła 3 duże jajka 100 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 400 ml mleka kokosowego 100 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego ( można pominąć ) skórka otarta z 1 dużej limonki, wyszorowanej i sparzonej sok z 1 dużej limonki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: pół szklanki cukru pudru sok z połowy limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nie rezygnujcie z lukru, jest on tutaj nieodzowny - dosładza ciasto ( które samo w sobie nie jest zbyt słodkie ) oraz dodaje mu charakteru. Dodawać suche składniki na zmianę z mlekiem kokosowym, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli będzie zbyt rzadki, lub soku z limonki - jeżeli będzie zbyt gęsty. Lukier: Cukier puder oraz sok z limonki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Bardzo smaczne ucierane ciasto, wykonane na mleku kokosowym, z dodatkiem wiórków i aromatycznej limonki. * Choć jak wspomniałam we wstępie, ciasto nie wyrasta dużo, surowej masy jest sporo, potrzebna jest więc głęboka keksówka.