Najlepsze spaghetti alla carbonara otrzymamy z dobrej jakości produktów: makaronu z pszenicy durum, guanciale (pordgardla) — często zastępowanego pancettą (rodzaj wolno dojrzewającego boczku), owczego sera pecorino (chociaż wg mnie parmezan równie dobrze się sprawdza), żółtek i świeżo mielonego pieprzu, któremu carbonara prawdopodobnie zawdzięcza swoją nazwę (przypomina węgiel i nawiązuje do włoskich górników — carbonai). Przygotowując swój przepis na spaghetti alla carbonara, korzystałem z rad największego makaroniarza nad Wisłą — Bartka Kieżunia, uzyskując najlepszy makaron, niczym spod ręki włoskiej nonny! Z tej okazji i ponieważ miałem zestaw produktów przywiezionych prosto z Włoch, postanowiłem przygotować dla Was mój ulubiony makaron. Sam lubię dorzucać do niej czasami sezonowe warzywa, ale na przykład sos na bazie śmietany zamiast żółtek wprowadza mnie w mal di testa (ból głowy).