Składniki (blaszka 36/24,5): ciasto: miód 500 g, mąka 1 kg, masło 250 g, jajka 3 szt, cukier 1,5 szklanki, mleko 125 ml, soda 3 łyżeczki, sól 0,5 łyżeczki, przyprawa do piernika 2 opakowania po 40 g, dodatkowo: marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe 1 kg, czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Masło, miód i cukier podgrzewamy na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ciasto wyrabiamy i przekładamy do emaliowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce na 5 tygodni. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części. Do rondelka wlewamy mleko i łamiemy czekoladę, stawiamy na palnik o niskiej mocy i rozpuszczamy czekoladę. Ciasto równomiernie obciążyć i odstawić na 3-4 dni do skruszenia. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, przyprawy do piernika, sól oraz sodę rozpuszczoną w mleku.