Liczba porcji: dla 2 wygłodzonych osób na śniadanie, dla 4 jako przekąska Składniki: Duży batat (najlepiej, żeby po upieczeniu ważył około 250 g) 2 szklanki mąki uniwersalnej 80 g masła (mniej niż połowa kostki) 1/3 szklanki mleka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Następnie posyp ciasto z wierzchu delikatnie mąką i złóż na połowę (jeśli ciasto jest mocno wilgotne podsyp większą ilością mąki). Cały ich urok polega na tym, że są chrupiące z zewnątrz a środek jest miękki i pachnący, mimo że ciasto nie zawiera żadnych dodatków zapachowych. Babeczki najlepiej smakują na ciepło, świetnie sprawdzają się jako danie śniadaniowe, podane z dżemem, konfiturą lub gęstym jogurtem z odrobiną miodu. Wyjmij z pieca, rozwiń z folii i odstaw do ostygnięcia, a następnie rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem na gładką pastę. Efekt jest taki, że po upieczeniu ciasto batatowe zachowuje się jak ciasto francuskie, czyli dzieli na osobne płaty. Zarobione krótko ciasto rozpłaszczamy rękami na blacie, posypujemy mąką i składamy na pół. I jeszcze jedna rzecz: ciasto zrobi każdy, nawet ten kto z pieczeniem jest zupełnie na bakier. Przepis na babeczki z batatów pochodzi z serwisu seriouseats.com. Krok 5 Krążki z ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut. Przy pomocy szklanki wycinaj okrągłe ciasteczka i przekładaj do płytkiej formy do pieczenia, albo na blaszkę z piekarnika. Z pozostałego ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz na 2-centymetrowy placek i znowu wytnij kółka szklanką. Podsyp mąką blat kuchenny lub deskę do wyrabiania ciasta i przełóż na nie batatowe ciasto. Następnie rozciągnij/rozklep ciasto rękami na blacie tak by uzyskać placek grubości około 2 cm. Następnie przełóż ją do misy z mąką i masłem i dosłownie chwilę zagniataj ciasto tyle tylko, żeby połączyć składniki. Przyklep ciasto rękami, lekko naciskając, posyp delikatnie mąką i znowu złóż na połowę. Chrupiące z zewnątrz, z mięciutkim środkiem. My zmniejszyliśmy ilość o jedną trzecią, do 80 g (mniej niż połowa kostki), a można zejść jeszcze niżej – do 60 g. Połącz masło z mąką wcierając je w sypkie składniki. Przekrój batata wzdłuż na połowy, zawiń w folię aluminiową i wstaw do gorącego piekarnika.