Odkąd jestem na diecie bezglutenowej rzadko jadam pieczywo, a jak już coś piekę to zwykle jest mój ulubiony chleb bezglutenowy – robi on furorę w Internecie, więc polecam szczerze ;) Często byłam pytana czy mam jakiś przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie, ale jakoś nigdy nie było okazji się nim podzielić, bo okazji do zrobienia zdjęć nie było ;) Szybciej i prościej robi się jak wiadomo chleb bezglutenowy na drożdżach, no i zakwasu nie trzeba dokarmiać co chwilę – mam tendencje do zabijania zakwasu, tak jak kwiatków – zapominam dokarmiać. Jednak zebrałam się w sobie i najpierw wyhodowałam zakwas bezglutenowy zakwas, a potem upiekłam bezglutenowy chleb na tym zakwasie – przepis na ten bezglutenowy chleb na zakwasie opublikuję za kilka dni (zapisz się do newslettera by go nie przegapić). 3.5.3251 Jeśli potrzebujesz przepisu na szybki chleb bezglutenowy na drożdżach to polecam Ci te przepisy: English version Gluten free Sourdough with Rice flour ½ cup of rice flour (gluten-free) ½ cup of warm slightly sparkling water 1 teaspoon of lemon juice In a 1 liter, good cleaned (scald) jar, mix the water and flour. Drukuj Zakwas bezglutenowy z mąki ryżowej Składniki ½ szklanki mąki ryżowej (bezglutenowej) ½ szklanki ciepłej lekko gazowanej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie W litrowym, dobre wyparzonym słoiku wymieszaj wodę i mąkę. Zakwas może być trzymany w lodówce, szczelnie zakręcony, przez 2-3 tygodnie - wówczas przed użyciem wyciągnij go z lodówki 2 dni wcześniej i dokarm 2 razy mąką ryżową i wodą (tak samo jak powyżej). Zakwas zrobiłam z bezglutenowej mąki ryżowej (pamiętaj, że nie każda mąka ryżowa jest bezglutenowa, sprawdzaj czy na opakowaniu jest znak przekreślonego kłosa). Codziennie dokarmiaj zakwas 1 łyżką mąki ryżowej z 1 łyżką wody i dobrze wymieszaj drewnianą, czystą łyżką. Zakwas należy hodować minimum 5 dni dokarmiając go codziennie by nabierał mocy i podołał z wyrastaniem chleba ;) Lekko gazowana woda i sok z cytryny dodają mu smaku i mocy.