Butelka zwykle schodzi na jednym posiedzeniu, zwłaszcza jeśli przy niej znajdują się miłośnicy kawy ;) Domowy Likier kawowy 450g mleka skondensowanego słodzonego 200 ml wódki 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml mleka ewentualne dodatki: syrop miętowy lub czekoladowy, ekstrakt waniliowy English recipe Homemade Coffee liqueur 400g sweetened condensed milk 200 ml vodka 4 tablespoons instant coffee 50 ml milk optional: mint or chocolate syrup, vanilla extract Heat the milk in a saucepan and dissolve instant coffee in it. No cóż, to kolejny temat do eksperymentowania dla mnie. Mój likier kawowy zrobiłam bez żadnych dodatków, ale myślę, że możemy tutaj spokojnie dodać jakiś syrop smakowy- np. syrop miętowy może dać ciekawy smak likieru. Choć w tym drugim przypadku podejrzewam, że należy wziąć mniej kawy, bo jednak kawa sypana jest bardziej intensywna w smaku. Ja zrobiłam z kawy rozpuszczalnej, ale pewnie z kawy ziarniste, zmielonej i zaparzonej również wyjdzie bardzo smaczny. Uwielbiam wszystko co jest z kawą, o smaku kawy czy też o zapachu kawy. Jedyną wadą tego likieru jest to, że nie jest on zbytnio dietetyczny, kalorii ma mnóstwo, ale kto każe go pić cały od razu? Likier kawowy można zrobić bardzo szybko i w prosty sposób. Mleko podgrzej w rondelku i rozpuść w nim kawę rozpuszczalną.